Escrit en . Publicat el Opinió.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Article signat per Marco Antonio Jacho López. Veterinari. Inti Veterinaris Assessors
Que la nostra societat s’interessi per el procés d’elaboració dels productes que consumeix no és una preocupació de fa quatre dies. Però si que últimament i aprofitant aquest nivell, es podria dir de desconfiança, comencen aparèixer campanyes publicitàries, segons el meu parer, una mica tendencioses o si més no és el que sembla. Fent al·lusió a la raça, al maneig i a l’alimentació dels animals que es crien en les granges de producció intensiva.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Article del soci Francesc X. Miarnau Domènech, responsable de Desenvolupament de Maiarnau Agritrecno.
La despoblació rural, en especial en masies i cases de camp i l’abandó de conreus ha incrementat la superfície forestal, la multiplicació de la fauna salvatge afavorida per la disminució del control cinegètic, en especial del porc senglar i conills. Però centrem-nos en el conill, els controls indiscriminats durant anys dels seus depredadors; guineus, rapinyaires..... ha estat determinant en el que ha passat a ser una verdadera plaga, que creix exponencialment afectant nombrosos conreus llenyosos, arbustius i extensius.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Article de Jesús Domingo Martínez.
La guerra desencadenada per la invasió russa a Ucraïna té una dimensió diferent respecte a altres conflictes: si en algun racó llunyà del planeta dos o tres països es disputen un tros de frontera selvàtica, els trets no interrompen el comerç internacional i "la vida segueix". Les bombes russes, però, cauen, avui mateix, sobre una enorme cistella de pa. I el món mira: és el pa...
Escrit en . Publicat el Opinió.
Article del soci Santiago Planas Martí publicat al diari SEGRE.
No voldria passar per alt el diàleg mantingut fa pocs dies entre la Romi Pena, jove catedràtica de la UdL-Agrotecnio i especialista en genètica animal, i en Roger Galofré, veterinari i expert tecnòleg. En l’haver de tots dos, una etapa investigadora prèvia a l’IRTA.
Davant un públic aplegat al rectorat de la Universitat, el diàleg va ser moderat per la Carme López, presidenta del Col·legi de Veterinaris. Celebràvem, juntament amb els enginyers i Fira de Lleida, el Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Article del soci Francesc Reguant, Director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes, publicat a viaempresa
En direm bioeconomia, i ara toca
Com si fos un conte per explicar al meu net. La nostra subsistència i el nostre benestar depenen de l’energia. El sòl, una mica la terra i una puça la Lluna són les fonts d’energia primàries, que podem considerar permanents. El Sol és tan generós que va “inventar” la funció clorofíl·lica per convertir les pedres amb una cosa tan guapa com les plantes. Les plantes gaudien felices de l’energia però aquesta desbordava les seves necessitats. Llavors varen pensar que podrien estalviar-ne pel futur, i van començar a emmagatzemar energia en forma de carbó i de petroli. Durant un milió d’anys l’home usava l’energia de les plantes però desconeixia l’existència dels estalvis.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Estem immersos en un remolí incert respecte al consum de carn. La Comissió Europea anuncia que proposarà la eliminació progressiva de les gàbies per animals de granja (30-06-2021) al·legant una transició vers sistemes ramaders més ètics i sostenibles. Foto: I. F.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Des de fa molt temps penso que nosaltres els professionals, en el meu cas els veterinaris, hauríem d’abandonar una mica la costum d’intentar ser sempre politicament correctes. Foto: Marco Antonio Jacho López
Escrit en . Publicat el Opinió.
Tres enunciats diferents per parlar del mateix tema: els nostres pobles es moren, l’agricultura i la ramaderia van tancant explotacions i la gent jove percep la vida en nuclis grans com el desideràtum de la qualitat de vida. Aquesta situació s’ha anat creant al llarg de varis anys, però, com que ara tot va tant ràpid, poder son menys anys dels que podríem pensar. Foto: I. F.
Escrit en . Publicat el Opinió.
Una de les majors epidèmies del S.XXI és el sobrepès i l’obesitat. Segons dades d’EUROSTAT, l’any 2014 el 51,6% % dels europeus era obès. Aquestes malalties poden afavorir altres malalties com la diabetis (tipus 2), la pressió alta, problemes de cor, a més de suposar una càrrega addicional pels sistemes sanitaris dels Estats membres.