La guerra desencadenada per la invasió russa a Ucraïna té una dimensió diferent respecte a altres conflictes: si en algun racó llunyà del planeta dos o tres països es disputen un tros de frontera selvàtica, els trets no interrompen el comerç internacional i "la vida segueix". Les bombes russes, però, cauen, avui mateix, sobre una enorme cistella de pa. I el món mira: és el pa...
No voldria passar per alt el diàleg mantingut fa pocs dies entre la Romi Pena, jove catedràtica de la UdL-Agrotecnio i especialista en genètica animal, i en Roger Galofré, veterinari i expert tecnòleg. En l’haver de tots dos, una etapa investigadora prèvia a l’IRTA.
Davant un públic aplegat al rectorat de la Universitat, el diàleg va ser moderat per la Carme López, presidenta del Col·legi de Veterinaris. Celebràvem, juntament amb els enginyers i Fira de Lleida, el Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari.
Com si fos un conte per explicar al meu net. La nostra subsistència i el nostre benestar depenen de l’energia. El sòl, una mica la terra i una puça la Lluna són les fonts d’energia primàries, que podem considerar permanents. El Sol és tan generós que va “inventar” la funció clorofíl·lica per convertir les pedres amb una cosa tan guapa com les plantes. Les plantes gaudien felices de l’energia però aquesta desbordava les seves necessitats. Llavors varen pensar que podrien estalviar-ne pel futur, i van començar a emmagatzemar energia en forma de carbó i de petroli. Durant un milió d’anys l’home usava l’energia de les plantes però desconeixia l’existència dels estalvis.
Estem immersos en un remolí incert respecte al consum de carn. La Comissió Europea anuncia que proposarà la eliminacióprogressiva de les gàbies per animals de granja (30-06-2021) al·legant una transició vers sistemes ramaders més ètics i sostenibles. Foto: I. F.
Des de fa molt tempspenso que nosaltres els professionals, en el meu cas els veterinaris, hauríem d’abandonar una mica la costum d’intentar ser sempre politicament correctes. Foto: Marco Antonio Jacho López
Tres enunciats diferents per parlar del mateix tema: els nostres pobles es moren, l’agricultura i la ramaderia van tancant explotacions i la gent jove percep la vida en nuclis grans com el desideràtum de la qualitat de vida. Aquesta situació s’ha anat creant al llarg de varis anys, però, com que ara tot va tant ràpid, poder son menys anys dels que podríem pensar. Foto: I. F.
Una de les majors epidèmies del S.XXI és el sobrepès i l’obesitat. Segons dades d’EUROSTAT, l’any 2014 el 51,6% % dels europeus era obès. Aquestes malalties poden afavorir altres malalties com la diabetis (tipus 2), la pressió alta, problemes de cor, a més de suposar una càrrega addicional pels sistemes sanitaris dels Estats membres.
Fa uns dies llegia les primeres conclusions de l’estudi elaborat recentment, per encàrrec de la Comissió d’Agricultura (Comagri) del Parlament Europeu, titulat ‘The challenge of land abandonment after 2020 and options for mitigating measures’ (‘El repte de l’abandonament de terres després de 2020 i les possibles mesures per mitigar els seus efectes’). Foto: I. F.
El sector agroalimentari europeu és un sector importantdintre de la balança comercial de la Unió Europea (UE). L’any 2020 va assolir un nou rècord i va augmentar un 22% respecte l’any anterior. Concretament, aquest sector va facturar 14.36 bilions d’euros.